"МОЛОДІЖНА ВАРТА"

Громадянська кампанія “Молодіжна варта”

Ми об'єднали зусилля в рамках кампанії громадянського контролю за виконанням політичними силами зобов'язань перед  українською молоддю на 2007-2012 роки.
Молодіжна варта

«МОЛОДІЖНА ВАРТА»: Іван Вакарчук - потенційний зрадник PDF Друкувати Електронна адреса
Написав Administrator   
Вівторок, 18 листопада 2008 17:33
Міністр освіти і науки України - “потенційний зрадник”. До такого висновку прийшов Національний комітет громадянської кампанії «МОЛОДІЖНА ВАРТА: молодь за вами спостерігає!» у офіційній заяві до Прем’єр-міністра, лідерів та членів фракції Блоку “Наша Україна – Народна Самооборона”. Справа в тому, що 13 листопада під час Круглого столу із представниками студентських та молодіжних організацій Міністр Іван Вакарчук привселюдно відмовився від дотримання даних молоді передвиборчих обіцянок як Блоку “НУ – НС”, за квотою якого його було включено до складу чинного Кабінету Міністрів, так і Блоку Юлії Тимошенко.

“Тим самим, Іван Олександрович штовхає до зради весь уряд,” – стверджується у заяві Національного комітету.

За інформацією «МОЛОДІЖНОЇ ВАРТИ», до такого вчинку пана Вакарчука спонукали критичні коментарі присутніх на Круглому столі щодо положень розробленого Міністерством освіти проекту нової редакції Закону “Про вищу освіту”, який нещодавно завдяки підпису Міністра був направлений до Кабміну із рекомендацією подати документ на розгляд Верховної Ради. Під час заходу Іван Вакарчук також привселюдно заявив, що підтримує ідею примусових відпрацювань випускників вищих навчальних закладів, яка міститься у статті 56 проекту редакції Закону. Редакція статті пропонує зобов’язати випускників-бюджетників "відпрацювати за місцем призначення не менше трьох років". Якщо ж випускник ще до закінчення строку відпрацювання звільниться з роботи "без поважних причин" або "за порушення трудової дисципліни", то – згідно проекту Міністерства – буде зобов'язаний відшкодувати до Державного бюджету витрати, пов'язані з його навчанням. У разі відмови від добровільної сплати таке відшкодування пропонується здійснювати у судовому порядку. На даний момент випускники вищих навчальних закладів, згідно Закону, вільні у виборі місця своєї праці, хоча починаючи з 1994 року в Україні формально діє низка підзаконних актів, які де-факто обмежують цю свободу. Проте «МОЛОДІЖНА ВАРТА» наголошує на тому, що і підзаконні акти, і редакція статті 56 проекту Міністерства освіти суперечать нормам Конституції, нормам Кодексу законів про працю, Закону «Про зайнятість населення», міжнародним пактам про права людини та Конвенції Міжнародної організації праці «Про скасування примусової праці». Окрім цього, ініціатива введення примусових відпрацювань не відповідає передвиборчим програмам політичних партій, які зараз знаходяться при владі.

“Вирішувати проблему відсутності належної кількості кадрів, зокрема, у невеликих населених пунктах, потрібно не примусовим відробітком випускників, а створенням належної системи заохочень та гарантій працівникам освіти, медицини, культурної та соціальної сфер. Наголошуємо, що система заохочень та гарантій була присутня у передвиборчих обіцянках усіх без виключення політичних партій, які зараз знаходяться при владі,” - йдеться у зверненні Національного комітету. «МОЛОДІЖНА ВАРТА» також впевнена, що основна нормотворча діяльність має бути першочергово зорієнтована на виконання передвиборних обіцянок.

«МОЛОДІЖНА ВАРТА» також повідомляє, що окрім примусових відпрацювань в запропонованій Міністерством редакції Закону “Про вищу освіту” всупереч загальному принципу диспозитивності цивільного права передбачається одностороння зміна адміністрацією вищого навчального закладу умов укладеного договору на надання освітніх послуг. А саме – ціни плати за навчання для студентів-контрактників. “У перспективі це може призвести до створення умов необґрунтованого збільшення оплати за навчання”, – прогнозують молодіжні лідери. Окрім цього, за інформацією «МОЛОДІЖНОЇ ВАРТИ», у проект також введені формулювання, які можуть призвести до зменшення розміру стипендій студентів-відмінників та зменшення кількості студентів-бюджетників. Зокрема, законопроект пропонує вилучити гарантію про те, що відмінники мають отримувати стипендії у розмірі не менше ніж два неоподатковуваних мінімуми доходів громадян. Пропонує вилучити і положення, яке встановлює мінімальну кількість студентів, які повинні вчитися за безплатною формою (51%). А одне з формулювань редакції проекту пропонує скасувати гарантію того, що фінансування підготовки кадрів з вищою освітою має здійснюється в обсягах не менших, ніж необхідних для забезпечення 100 і 180 студентів відповідних типів вищих навчальних закладів на кожні 10 тис. населення. «МОЛОДІЖНА ВАРТА» стверджує, що зазначені ініціативи Міністерства також суперечить передвиборчим обіцянкам політичних сил, даних на останніх виборах до парламенту.

“Вимушені заявити про припинення усіх можливих форм демократичного спілкування та діалогу щодо реформи системи вищої освіти у частині роботи уряду з майбутніми випускниками та у частині захисту прав української молоді, зокрема, студентства,” – йдеться у зверненні Національного комітету. – “Ми констатуємо, що Іван Вакарчук може грубо порушити міністерську присягу, яку він дав на вірність Українському народові, зобов'язався дотримуватися Конституції України та законів України, обстоювати права і свободи людини та громадянина.”

У зв’язку з цим Національний комітет громадянської кампанії «МОЛОДІЖНА ВАРТА: молодь за вами спостерігає!» просить урядовців та депутатів ознайомити міністра з усіма пунктами передвиборчих програм “НУ – НС” та БЮТ, та повернути проект законопроекту на доопрацювання. А також вимагає, щоб члени уряду змусили Міністерство освіти і науки одуматися і доопрацювати Закон “Про вищу освіту” у відповідності до передвиборчих програм, запропонувавши систему заохочень для випускників вищих навчальних закладів з метою заповнення необхідних для держави вакансій.


ДОВІДКА:

"МОЛОДІЖНА ВАРТА: молодь за вами спостерігає!" - всеукраїнська громадянська кампанія, метою якої є моніторинг та контроль за реалізацією передвиборчих обіцянок, даних молоді політичними силами під час виборів до Верховної Ради. До складу "МОЛОДІЖНОЇ ВАРТИ" входять 10 позапартійних всеукраїнських молодіжних організацій та 2 об’єднання органів студентського самоврядування.

У відповідності до статті 10 Закону “Про Кабінет Міністрів України” перед вступом на посаду Міністра Іван Вакарчук підписався під наступною присягою: "Усвідомлюючи високу відповідальність члена Кабінету Міністрів України, урочисто присягаю на вірність Українському народові. Зобов'язуюсь додержуватися Конституції України та законів України, зміцнювати суверенітет і незалежність України, обстоювати права і свободи людини та громадянина, дбати про добробут Українського народу, сталий демократичний розвиток суспільства". За відмову від складення присяги міністр має бути звільнений з посади Верховною Радою. Припиняє повноваження міністра парламент також у разі його звільнення з посади за поданням Прем'єр-міністра, згідно статті 19 Закону. Рішення про припинення повноважень Верховна Рада приймає більшістю від свого конституційного складу у формі постанови.

Деякі з передвиборчих обіцянок блоків “НУ – НС” та БЮТ у сфері вищої освіти:
- забезпечимо пільги на міжміський проїзд для школярів і студентів на весь рік (“НУ – НС”);
- запровадимо допомогу 20 000 гривень і соціальне житло для випускників вузів, які працюватимуть у сільській місцевості не менше 3 років (“НУ – НС”);
- піднімемо до 1064 стипендію для сиріт, які є студентами вузів чи профтехучилищ (“НУ – НС”);
- здійснити “СТИПЕНДІАЛЬНИЙ ПРОРИВ”: довести розмір студентської стипендії до рівня прожиткового мінімуму (БЮТ);
- впровадження державної програми “СТУДЕНТСЬКИЙ ПРОРИВ” на 2008-2012 роки (БЮТ);
- здійснити “ЖИТЛОВИЙ ПРОРИВ”: забезпечити будівництво нових сучасних студентських містечок, а також ремонт та благоустрій існуючих гуртожитків (БЮТ).
http://gazeta.univ.kiev.ua/?act=hot_view&id=1086
Останнє оновлення ( Середа, 19 листопада 2008 17:59 )
 

MVarta Facebook MySpace Twitter Google Bookmarks RSS Feed FM2012 
Групи Google

Підписатися на розсилку

МОЛОДІЖНОЇ ВАРТИ

Ел. пошта:
Відвідати цю групу

Наша княпочка

Банер
Follow us on Twitter

Останні підписанти

Підпишіть петицію
Kevinarref KevinarrefUP
StevSnuh StevSnuhAM
Lessmooro Lessmoorobt
EllBync EllByncKC
afenetlayegol ediujoziqt
ikocodu oangocatuvuyo
omunomiraoco enusowo
bwinexud igenebofuku
equtavaluqis axuaxeherug
uexazonagar ahenuva