"МОЛОДІЖНА ВАРТА"

Громадянська кампанія “Молодіжна варта”

Ми об'єднали зусилля в рамках кампанії громадянського контролю за виконанням політичними силами зобов'язань перед  українською молоддю на 2007-2012 роки.
Молодіжна варта Обіцянки "Ю" чи "Я"? Що молоді обіцяють кандидати у Президенти

"Ю" чи "Я"? Що молоді обіцяють кандидати у Президенти PDF Друкувати Електронна адреса

Розширений аналіз зареєстрованих у ЦВК передвиборчих обіцянок Юлії Тимошенко та Віктора Януковича на предмет зобов’язань перед молоддю. Аналіз здійснено в рамках Всеукраїнської громадянської кампанії "МОЛОДІЖНА ВАРТА: молодь за вами спостерігає!"

 

 

КАНДИДАТИ У ПРЕЗИДЕНТИ УКРАЇНИ

       Юлія Тимошенко та Віктор Янукович є народними депутатами, і відповідно їхня діяльність підпадає моніторингу у рамках діяльності громадянської кампанії "МОЛОДІЖНА ВАРТА: молодь за вами спостерігає!"

ЩО  ОБІЦЯЄ ТОБІ ЮЛІЯ ТИМОШЕНКО СЬОГОДНІ?


       Порівняймо  нові обіцянки Юлії Тимошенко з тими зобов’язаннями, які  вона вже має сьогодні як керівник уряду, як лідер другої по величині  фракції у парламенті.

       Обіцянки, кандидата  в Президенти, зареєстровані  у Центральній  виборчій комісії:

       1. Кожна дитина отримає вільний  доступ до високоякісної освіти, користування комп’ютером та  Інтернетом, незалежно від рівня  заможності її родини.

       2. Буде завершено заміну шкільних  випускних та вступних іспитів  до вищих навчальних закладів  зовнішнім незалежним тестуванням.

       На  цьому все, і мабуть це добре, бо молоді у найближчий час хотілося б реалізації вже обіцяного Юлією Тимошенко у 2007 році на період 2007-12 років. А ти пам’ятаєш, що Блок Юлії Тимошенко заборгував перед молоддю? Громадянська кампанія "МОЛОДІЖНА ВАРТА: молодь за вами спостерігає!" нагадує:

ОСВІТА:

       Йдучи на вибори 2007-го року і плануючи сформувати уряд, Блок Юлії Тимошенко взяв на себе такі зобов’язання перед молоддю:

       - здійснити  "СТИПЕНДІАЛЬНИЙ ПРОРИВ": довести  розмір студентської стипендії  до рівня прожиткового мінімуму;

       - створення  системи оплати за навчання  у розстрочку (помісячно);

       - укомплектування  навчальних бібліотек сучасною літературою в необхідній кількості;

       - реально  діючу систему грантів для  талановитої молоді на наукові  дослідження;

       - можливостями  участі у європейських програмах  академічних обмінів для студентів  і аспірантів та стажування  за кордоном для кращих випускників;

       - місця  для проведення дозвілля та  розвитку творчості;

       - місця  для оздоровлення молоді, функціонування  спортивних клубів та секцій, побудови спортивних комплексів  ВУЗів;

       - здійснити  "ПІЛЬГОВИЙ ПРОРИВ": запровадити  загальнонаціональну систему пільг для студентів, в тому числі - пільговий проїзд на транспорті протягом усього року;

       - здійснити "ІNTERNET ПРОРИВ": забезпечити доступом до мережі Internet кожний студентський  гуртожиток;

       - розробку та впровадження державної програми "СТУДЕНТСЬКИЙ ПРОРИВ" на 2008-2012 роки, передбачивши кошти на її фінансування у Державних бюджетах на ці роки;

       - сприяти розвитку студентського самоврядування через  внесення ряду змін до законів та інших нормативних актів;

       - створення якісної  системи незалежного контролю рівня знань учнів, започаткування прийняття студентів у вузи за результатами шкільних іспитів та скасування вступних іспитів;

       - гарантію отримання  першого робочого місця;

       - поетапне оновлення  матеріально-технічної бази вищих  і середніх спеціальних навчальних закладів;

       - запровадження  єдиної форми контракту на  навчання у вищих навчальних  закладах усіх форм власності  та методику розрахунку його  вартості;

       - ініціювання  створення дієвої системи виявлення,  запобігання та притягнення до  відповідальності за хабарництво у вищих навчальних закладах, особливо - на етапі вступу до них;

       - сприяння системі  міжнародних та національних  дисконтних мереж орієнтованих  на студентство та молодь;

       - доступ до  системи студентських знижок  у закладах культури, відпочинку, торгівлі та громадського харчування.

            Як бачимо, зобов’язань  багато. Що ж до їх конкретного втілення, то наразі розпочато тільки збільшення стипендій, 2010 року у Верховній Раді України проголосовані зміни до закону щодо посилення ролі студентського самоврядування, а ще з 2008 року вирішено питання про пільговий проїзд студентів Укрзалізницею цілорічно. Щодо інших пунктів програми, то найбільше занепокоєння викликає відсутність програми "СТУДЕНТСЬКИЙ ПРОРИВ" навіть у проектному стані, хоча на дворі вже 2010 рік. Це означає, що є пряма небезпека невиконання значної кількості пунктів зобов’язань, навіть якщо вони реалізують різними іншими шляхами, без конкретної державної програми.

       Також як відомо, Міністерство освіти і науки  України здійснило перехід до зовнішнього незалежного оцінювання. Це я бачимо частково суперечить програмі БЮТ, але як бачимо з передвиборчої програми Юлії Тимошенко, лідер уряд змінив свою думку і вже підтримує саме форму зовнішнього незалежного тестування.

АРМІЯ

       Відомо, що Юлія Тимошенко пропонувала зробити контрактну армію ще з 2008-го року. Але її партнери по уряду, а саме блок "Наша Україна - Народна Самооборона" висунули зняття цієї позиції як умови створення коаліційного уряду. Як наслідок, у нас досі строкова служба в Збройних Силах України.

ЖИТЛО:

       - здійснити "ЖИТЛОВИЙ ПРОРИВ": забезпечити будівництво нових сучасних студентських  містечок, а також ремонт та  благоустрій існуючих гуртожитків;

       - достатню кількість місць у гуртожитках, виходячи  з розрахунку житлової площі  не менше шести квадратних метрів на особу;

       - люди отримають  довгострокові кредити на житло  під 2-4% річних на 10-30 років;

       - створення належної  системи контролю за рівнем  соціально-побутових умов у гуртожитках.

КОРОТКИЙ  ВИСНОВОК:

       Молоді, особливо студентській та тій, яка потребує допомоги у вирішенні житлової проблеми, слід нагадати БЮТ та Юлії Тимошенко, про вже взяті зобов’язання. Інтереси молоді повинні бути відображенні у проектах бюджетів держави, програмах соціально-економічного розвитку. Відомо, що уряд затвердив програму роботи Кабінету Міністрів України своєю постановою і забув більше половини обіцянок, які політики вже дали молодим людям. Ця ситуація повинна бути виправлена, а крім того, народні депутати урядових фракції повинні подати законопроекти та проекти постанов, відповідно до взятих у 2007 році зобов’язань.


ЩО  ОБІЦЯЄ ТОБІ ВІКТОР ЯНУКОВИЧ СЬОГОДНІ?

       Порівняймо нові обіцянки Віктора Януковича з тими зобов’язаннями, які він вже має сьогодні як народний депутат і лідер найбільшої фракції у парламенті.

         Обіцянки, кандидата в Президенти, зареєстровані у Центральній виборчій комісії:

       1. Майбутнє народжується  в родині. Моя мета - п'ятдесят мільйонів громадян України у 2020 році. Кожна дитина повинна мати родину. Гарантую системну і довгострокову підтримку української родини. Вже з 2011 року при народженні першої дитини українська родина отримає 25 тис. грн., другої – 50 тис. грн., третьої та кожної наступної дитини - по 100 тис. грн.;

       2. Гарантую щомісячні соціальні  виплати на кожну дитину: при  досягненні нею 3-річного віку  і до 13 років родина отримуватиме щомісячно по 250 грн., а з 13 до 18 років - по 500 грн.;

       3. Кожній дитині - гарантоване місце у дитячому садку;

       4. Держава повинна  сформувати потужне замовлення  на будівництво соціального житла. За 10 років буде збудовано 1 млн. квартир для молоді, працівників бюджетної сфери, малозабезпечених сімей, людей з обмеженими фізичними можливостями;

       5. Освіта - гідна інвестиція в майбутнє! На законодавчому рівні гарантую збільшення кількості бюджетних місць у державних вищих навчальних закладах до 75%. Створю належні умови для нарощування освітнього потенціалу України, забезпечення широкого доступу талановитої молоді до нових знань незалежно від місця проживання, майнового стану та фінансових можливостей батьків. Протягом 10 років принаймні 3 українські університети повинні увійти до світового рейтингу 500 найкращих вищих навчальних закладів.

       Насамперед  буде забезпечено:

       - відмову від системи обов'язкового  зовнішнього оцінювання для вступу  до вищих навчальних закладів;

       - надання можливості випускникам,  які закінчили школу до 2009 року, вступати до ВНЗ за шкільними атестатами;

       - зменшення показника наповнюваності  шкільних класів, що збереже 2000 сільських шкіл.

       Разом з тим, варто згадати, що Віктор Федорович  ЯНУКОВИЧ є лідером Партії Регіонів, яка має найбільше народних депутатів у Верховній Раді України. А ти пам’ятаєш, що Партія Регіонів заборгувала перед молоддю? "МОЛОДІЖНА ВАРТА" нагадає! Отже:

ОСВІТА:

       Партія Регіонів на 2007-12 роки обіцяла не менше 50% бюджетних місць у вишах. Наразі це виконано тільки по відношенню до державних навчальних закладів, щодо приватних ВУЗів, то там бюджетних місць нема. І не буде, якщо врахувати сучасну обіцянку Януковича "гарантую збільшення кількості бюджетних місць у державних вищих навчальних закладах до 75 %"? Дуже б хотілось, щоб Янукович пояснив молоді свою справжню позицію та позицію партії.

АРМІЯ:

       Партія Регіонів взяла на себе зобов’язання "здійснити перехід на професійну армію. З 2008 року втричі збільшаться виплати курсантам та солдатам строкової служби. Грошове утримання молодших офіцерів буде не нижче 2 тис. грн. на місяць". Наразі армія у нас строкова. А Коли буде професійна ? Те саме з зобов’язанням "створення мережі суворовських та нахімовських училищ для підготовки кадрового резерву Збройних Сил України, виховання патріотизму". Коли буде хоча б відповідний законопроект від Партії Регіонів?

ЖИТЛО:

       З житловою політикою наразі усе найбільш зрозуміло і найбільш складно  з виконанням. Партія Регіонів на 2007-12 роки взяла на себе найбільш конкретні  зобов’язання у питанні житла:
       * молода родина отримає в оренду строком на 10 років муніципальне житло, зведене за кошти від земельних аукціонів, за цей час родина зможе придбати власне житло;
       * молоді спеціалісти, які працюватимуть на підприємствах-флагманах індустрії будуть забезпечені житлом під державні фінансові гарантії (1 млрд. грн.);
       * при укладанні трудового договору працівники бюджетної сфери на 20 років одержать ключі від квартири. Через 10 років роботи – житло може бути викуплено за 50% вартості, через 15 років – за 25%, через 20 років – воно стає власністю працівника.
         України, але з іншого боку варто зауважити, що наразі жодного  законопроекту від жодного з  народних депутатів за 2007-2009 роки не подано. То ж коли ж ці обіцянки отримають хоча б стадію проекту нормативного документу?

РОДИНА:

       Схожа ситуація з обіцянками. "При досягненні дитиною 3-річного віку і до 13 років родина отримує щомісяця по 100 грн, а з 13 до 18 років – 200 грн." і "Розробка цільових програм щодо сприяння здоровому способу життя, запобігання СНІДу, туберкульозу, наркоманії, онкозахворюванням". 

КОРОТКИЙ  ВИСНОВОК:

       Наразі у Верховній Раді України найбільше народних депутатів, які підтримують саме свого лідера Віктора Януковича. Але разом з тим, чітко видно, як вони дещо забули про інтереси молодих виборців і ми маємо їм про це нагадати. Адже кожна обіцянка, кожне зобов’язання, кожний пункт програми повинні бути відображення у проектах законів, постанов Верховної Ради України та пропозиціях які надсилаю Партія Регіонів та окремі депутати.


 

MVarta Facebook MySpace Twitter Google Bookmarks RSS Feed FM2012 
Групи Google

Підписатися на розсилку

МОЛОДІЖНОЇ ВАРТИ

Ел. пошта:
Відвідати цю групу

Опитування

За кого голосуватимеш на виборах?
 

Наша княпочка

Банер
Follow us on Twitter

Останні підписанти

Підпишіть петицію
Kevinarref KevinarrefUP
StevSnuh StevSnuhAM
Lessmooro Lessmoorobt
EllBync EllByncKC
afenetlayegol ediujoziqt
ikocodu oangocatuvuyo
omunomiraoco enusowo
bwinexud igenebofuku
equtavaluqis axuaxeherug
uexazonagar ahenuva