"МОЛОДІЖНА ВАРТА"

Громадянська кампанія “Молодіжна варта”

Ми об'єднали зусилля в рамках кампанії громадянського контролю за виконанням політичними силами зобов'язань перед  українською молоддю на 2007-2012 роки.
Молодіжна варта

Молодь виступає проти нового законопроекту про вищу освіту PDF Друкувати Електронна адреса
Написав Олександр   
Субота, 15 січня 2011 01:09

Всеукраїнська молодіжна організація «Фундація регіональних ініціатив» (ФРІ) виступає проти прийняття Верховною Радою нового законопроекту “Про вищу освіту” (№ 7486-1).

Як ідеться у заяві організації, текст якої передано агентству УНІАН, цей законопроект загрожує «ще більше комерціалізувати освіту в Україні» та може призвести до звуження права громадян на освіту та принципу доступності освіти, що закріплені у Конституції.

На думку ФРІ, проект закону містить кілька одіозних норм.

Так, за висновками фундації, документ дозволяє адміністраціям вищих навчальних закладів необмежено збільшувати розмір плати за навчання студентів-контрактників.

“Формулювання міністерського проекту загрожує збільшенням під час навчання плати з поправкою на індекс інфляції, а також на деякий нерегламентований ректорський “ікс”, - пояснюють у молодіжній організації. - “Сьогодні ж чинний Закон “Про вищу освіту” гарантує, що протягом усього строку навчання розмір плати змінюватись не може. Досі ця гарантія неодноразово дозволяла студентам-контрактникам вигравати у суперечках з ректоратами, якщо ті намагались невиправдано збільшувати ціну за навчання”.

Також, як інформує ФРІ, законопроект № 7486-1 пропонує скасувати прив’язку плати навчання і надання додаткових освітніх послуг до гривні.

Крім того, як зазначають у молодіжній організації, законопроектом пропонується вилучити гарантію про прийняття на перший курс за безплатною формою навчання студентів дистанційної (заочної), вечірньої та екстернатної форм навчання.

Решта небезпечних норм проекту, як стверджують у ФРІ, загрожує повернути високий рівень хабарництва у школи та виші на стадії вступу абітурієнтів, а також ліквідувати один із здобутків чинного закону № 1798-VI щодо питань студентського самоврядування, прийняття якого роками добивались студентські та молодіжні організації.

"Тож ми просимо членів Комітету (ВР з питань науки і освіти - УНІАН) не направляти законопроект № 7486-1 на перше читання без проведення комітетських слухань за участі, перш за все, студентських та молодіжних організацій", - зауважив голова фундації Євген ДЕМЧЕНКО.

 

http://www.unian.net/ukr/news/news-416020.html

Останнє оновлення ( Понеділок, 17 січня 2011 18:38 )
 

MVarta Facebook MySpace Twitter Google Bookmarks RSS Feed FM2012 
Групи Google

Підписатися на розсилку

МОЛОДІЖНОЇ ВАРТИ

Ел. пошта:
Відвідати цю групу

Наша княпочка

Банер
Follow us on Twitter

Останні підписанти

Підпишіть петицію
Kevinarref KevinarrefUP
StevSnuh StevSnuhAM
Lessmooro Lessmoorobt
EllBync EllByncKC
afenetlayegol ediujoziqt
ikocodu oangocatuvuyo
omunomiraoco enusowo
bwinexud igenebofuku
equtavaluqis axuaxeherug
uexazonagar ahenuva