"МОЛОДІЖНА ВАРТА"

Громадянська кампанія “Молодіжна варта”

Ми об'єднали зусилля в рамках кампанії громадянського контролю за виконанням політичними силами зобов'язань перед  українською молоддю на 2007-2012 роки.
Молодіжна варта Зародження МВАРТИ Новини Рахункова палата: Програма забезпечення молоді житлом зірвана з вини держави

Рахункова палата: Програма забезпечення молоді житлом зірвана з вини держави PDF Друкувати Електронна адреса
Написав Administrator   
Вівторок, 12 квітня 2011 13:20
      
Рахункова палата: Програма забезпечення молоді житлом зірвана з вини держави За дев'ять років обсяги введеного в експлуатацію житла склали всього 12% - аудит Reuters

Програму забезпечення молоді житлом на 2002-2012 роки, ініційовану державою і спрямовану на поліпшення житлових умов для молодих сімей, можна вважати остаточно зірваною з вини держави - такий висновок зробила колегія Рахункової палати за результатами аудиту ефективності виконання держпрограм щодо забезпечення молоді житлом.

Як повідомили Корреспондент.biz у відомстві, завдяки роботі Фонду сприяння молодіжному житловому будівництву протягом 2002-2010 років новосілля щорічно святкували лише 2,8% молодих сімей, які були на квартирному обліку.

Аудитори зазначають, що за дев'ять років Держпрограма забезпечення молоді житлом на 2002-2012 роки була недофінансована з держбюджету більш ніж на 790 млн грн, а обсяги введеного в експлуатацію житла склали всього 12% від запланованих, у результаті чого три тисячі молодих сімей не отримали житло.

Зазначимо, що цього року уряд вирішив виділити 150 млн грн на реалізацію програми Доступне житло в 2011 році. Водночас міністр регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства Віктор Тихонов зазначив, що міністерство просило виділити 340 млн грн на реалізацію цієї програми в 2011 році.

"Особливо безнадійне становище молоді в сільській місцевості, де житло отримали тільки дві сім'ї, а також у науково-педагогічних і педагогічних працівників. Щасливий квиток на пільгове кредитування за цей період отримали лише 132 людини, або 0,5%. Не створені умови для розвитку молодіжних житлових комплексів та соціотехнополісів", - йдеться в повідомленні Рахункової палати.

Аудитори зазначають, що незадовільне управління коштами і ресурсами з боку фонду та його наглядової ради інвестування 140 млн грн кредитних ресурсів у будівництво, ступінь готовності якого був фактично "з нуля", призвело до "заморожування" об'єктів.

Через значні обсяги незавершеного до початку 2011 року житла, в яке вкладено кредитні та власні кошти молоді в сумі понад 227 млн ​​грн, не змогли своєчасно отримати житло або повернути кошти 1080 молодих сімей, говориться в повідомленні.

При цьому в Рахунковій палаті стверджують, що в 2009 році було припинено укладення договорів на часткову компенсацію відсотків за кредитами комерційних банків, а здійснювалося тільки погашення зобов'язань за раніше укладеними договорами (при цьому повне погашення зобов'язань, а це 570 млн грн, відбудеться не раніше 2020 року).

Крім того, продовжують аудитори, фонд жодного разу не проводив передбаченої його статутом експертизи ціноутворення молодіжного будівництва для визначення доцільності укладення договорів на будівництво. Як наслідок, йдеться у повідомленні, вартість будівництва, що інвестується за рахунок кредитів, наданих молодим сім'ям з бюджету, перевищує опосередковану вартість майже в 1,5 разу.

Нагадаємо, що ще зовсім недавно, у квітні, прем'єр-міністр Микола Азаров повідомив, що в 2011 році уряд виділяє мільярд гривень на будівництво соціального житла.

"За відсутності належного контролю з боку Кабінету Міністрів України як засновника фонду, в результаті формальної роботи наглядової ради, фонд з державної спеціалізованої фінансової установи перетворюється на комерційну іпотечну установу з розвиненою інфраструктурою і можливостями залучення бюджетних коштів", - констатують у Рахунковій палаті.

При цьому аудитори говорять, що статус фонду не ідентифікується у чинному нормативно-правовому полі і залишається невизначеним, завдяки чому фонд уникає сплати податків, встановлених для самоокупних установ, та віднесення на результати діяльності збитків, викликаних неефективними управлінськими рішеннями щодо інвестування кредитних ресурсів, перекладаючи збитки від їх неповернення і знецінення на держбюджет.

Аудитом встановлено, що в 2009-2010 роках Мінсім'ямолодьспорт, МОН, Мінрегіонбуд і Фонд сприяння молодіжному житловому будівництву використовували з бюджетними правопорушеннями 190,1 млн грн.

Водночас влада часто згадує у своїх заявах програму доступне житло. Так, на початку року голова Держагентства з інвестицій та управління нацпроектів Владислав Каськів прогнозував, що в 2011 році в Києві, Одесі, Донецьку, Харкові та Львові в рамках нацпроекту Доступне житло почнеться будівництво житла, вартість якого становитиме 3-4 тис. гривень / кв.м.

 А Президент України Віктор Янукович під час свого турне по Південно-Східній Азії зацікавився сінгапурським досвідом будівництва державного житла. Азаров же заявив про наміри уряду виділити 10 млрд грн на іпотечне кредитування в 2012 році.

Такі плани українська влада озвучує на тлі того, що країна поки що так і не змогла стабілізувати роботу одного з найважливіших секторів економіки - будівельного: у 2010 році його обсяги скоротилися на 5,4% після падіння на 48,2% в 2009 році і на 15 , 8% в 2008 році.

Примітно, що, як зазначила Колегія Рахункової палати, вирішення житлової проблеми молоді, на що спрямовані затверджені Урядом державні програми,  "на сьогодні залишається мрією".

"Нездатність держави допомогти молоді вирішити житлову проблему знижує рівень довіри до дієвості державного управління, створює соціальну напругу в суспільстві, зокрема серед молоді, і є однією з причин низької народжуваності в Україні", - резюмують аудитори.

http://ua.korrespondent.net/business/1206050-rahunkova-palata-programa-zabezpechennya-molodi-zhitlom-zirvana-z-vini-derzhavi
 

MVarta Facebook MySpace Twitter Google Bookmarks RSS Feed FM2012 
Групи Google

Підписатися на розсилку

МОЛОДІЖНОЇ ВАРТИ

Ел. пошта:
Відвідати цю групу

Наша княпочка

Банер
Follow us on Twitter

Останні підписанти

Підпишіть петицію
Kevinarref KevinarrefUP
StevSnuh StevSnuhAM
Lessmooro Lessmoorobt
EllBync EllByncKC
afenetlayegol ediujoziqt
ikocodu oangocatuvuyo
omunomiraoco enusowo
bwinexud igenebofuku
equtavaluqis axuaxeherug
uexazonagar ahenuva