"МОЛОДІЖНА ВАРТА"

Громадянська кампанія “Молодіжна варта”

Ми об'єднали зусилля в рамках кампанії громадянського контролю за виконанням політичними силами зобов'язань перед  українською молоддю на 2007-2012 роки.
Молодіжна варта Зародження МВАРТИ Новини Влада відреагувала на безквартирних

Влада відреагувала на безквартирних PDF Друкувати Електронна адреса
Написав Алла ДУБРОВИК, «День»   
Неділя, 29 квітня 2012 12:15

Напередодні Маршу інвесторів Кабмін нарешті поцікавився переліком проблемних будівельних об’єктів

ФОТО РУСЛАНА КАНЮКИ / «День»

 

Володимир Михайлович Зубко й гадки не мав, що на старість змушений буде тулитися із дружиною в однокімнатній квартирі разом з родиною сина. Хіба міг він передбачити, що вклавши в нове житло, яке забудовник обіцяв здати вже через рік, Володимир Михайлович більше трьох років буде слухати обіцянки ось-ось здати об’єкт. А вийшло саме так. Більше того, щомісяця родина Зубко змушена сплачувати відсотки за кредит. 600 доларів за квартиру, жити у якій їм чи й доведеться...

А таких родин як Зубко по всій Україні — 120 тисяч. 120 тисяч українців не мають власного даху над головою, хоча і сплатили за свої квартири 100% вартості. «Над 4,5 тисячі об’єктів будівництва сьогодні стоїть мертва тиша і ллються сльози людей, які від держави не отримали ні захисту, ні підтримки, — каже президент ГО «Асоціація приватних інвесторів та власників» Тетяна Шальман. — У нас інвесторів незавершеного житлового будівництва замість дахів над головами, залишились лише парасольки та пусті обіцянки органів державної влади. Тому ми вийшли під Кабінет Міністрів України та Адміністрацію Президента для того, щоб відкрити очі нашій державі та врешті-решт показати масштаби нашої біди».

Більше п’ятисот людей різного віку з близько десятка українських міст учора вийшли на вулиці Києва на Марш парасольок. Учасники заходу звернулися до влади, аби та звернула увагу до такої глобальної проблеми, як захист прав інвесторів житлового будівництва. Учасники акції вийшли під стіни Кабінету Міністрів України та Адміністрацію Президента України з цілком адекватними вимогами. Вони не вимагають відставки уряду чи розпуску парламенту... Їхні проблеми — це наслідки прорахунків не однієї когорти влади. Люди просто просять у держави адекватних правил, за якими вони могли б захищати свої права. Адже нинішнє законодавче поле створює такі умови, за яких, чомусь, позиція забудовника, який відверто порушує свої зобов’язання, завжди опиняється «зверху». (Детальніше про перелік вимог та акцію протесту можна прочитати в інтерв’ю «Дню» президента ВГО «Асоціація допомоги постраждалим інвесторам» Олексія Гончарука — «Про марш під парасолями» від 24 квітня 2012 року).

Активісти сподіваються, що можливо майбутні парламентські вибори вмотивують владу до дій. Як не як — щонайменше 120 тисяч електорату. І таки є надія. що крига таки скресне. Як «по секрету» розповіла «Дню» прес-секретар Асоціації допомоги постраждалим інвесторам Руслана Величко, в Асоціацію напередодні акції зателефонували з Кабміну і попросили надати перелік проблемних об’єктів.

КОМЕНТАР

Олександр СОЛОНТАЙ, громадський діяч, експерт Інституту політичної освіти, співкоординатор акції «Марш безквартирної молоді»:

— Вуличні акції протесту — це найефективніший метод спілкування з нашим Кабінетом Міністрів. Досвід компанії «Молодіжна варта» у проведенні маршів безквартирної молоді (пройшло вже два марші. — Ред.) показав, що всі папери, надіслані до цього часу — документи, розслідування, фінансові звітності, описи будинків, — будуть активно вивчатися після цієї акції. До цього часу папери в Кабмін шлють і — «ни ответа, ни привета». А тут — «Марш безквартирної молоді» пройшов у жовтні минулого року, а вже станом на квітень цього року в закон про Державний бюджет внесено зміни — додано один мільярд гривень на іпотеку...

Але я хотів би зробити комплімент Асоціації допомоги постраждалим інвесторам, тому що тут зібралися ті люди, котрі сподіваються не на державу, а виключно на себе. Держава повинна піти їм назустріч, забезпечити їм умови, за яких вони зможуть вирішити свої житлові питання самі. Ці люди — перші ластівки, які користувалися умовами житлового кредитування, і тут раптом — 120 тисяч постраждалих сімей. Якщо держава вирішить цю проблему, вона поверне довіру людей. Допомогти проблемним інвесторам треба ж не грошима, а адекватними законами. Треба створити нормальні страхові фонди, навести лад у роботі забудовників і ставленні до постраждалих... Держава повинна враховувати усі ці ризики. І якщо вона десь прорахується, тоді має відповідати грошима.

Такі акції ефективні тому, що коли люди виходять на вулицю, стає зрозуміло, що це — активні люди. З активними завжди рахуються. Влада за інерцією звикла до листів, до паперів, але вона не звикла, коли без партійних прапорів виходять люди зі своєю проблемою й цих людей багато.

Останнє оновлення ( Неділя, 29 квітня 2012 12:17 )
 

MVarta Facebook MySpace Twitter Google Bookmarks RSS Feed FM2012 
Групи Google

Підписатися на розсилку

МОЛОДІЖНОЇ ВАРТИ

Ел. пошта:
Відвідати цю групу

Наша княпочка

Банер
Follow us on Twitter

Останні підписанти

Підпишіть петицію
Kevinarref KevinarrefUP
StevSnuh StevSnuhAM
Lessmooro Lessmoorobt
EllBync EllByncKC
afenetlayegol ediujoziqt
ikocodu oangocatuvuyo
omunomiraoco enusowo
bwinexud igenebofuku
equtavaluqis axuaxeherug
uexazonagar ahenuva