17 жовтня, завершивши всеукраїнський тур, Форум ФМ-2012 повернувся до Києва. У культурно-мистецькому центрі Києво-Могилянської академії поспілкуватись про вплив молоді на владу та вибори зібралося більше 200 молодих людей з всіх куточків країни та самого Києва.

Відкриваючи Форум Майбутнього, гостей та форумчан радо привітав у стінах Києво-Могилянської академії Президент НаУКМА Сергій Квіт: «Могилянка завжди намагається сприяти таким ініціативам, якою має стати Форум Майбутнього»,  - зазначив він.

Учасник руху ЧЕСНО  Олег Рибачук порівняв державну владу в Україні з Матрицею з однойменного фільму: «Нашій країні вже 21 рік. Вже можна пити й палити. Але досі країна існує за писаними лише допущеними до Матриці правилах. Президентство передається, правила встановлюються, правосуддя здійснюється ними ж».

Учасники то експерти Форуму, серед яких екс-міністр закордонних справ України Володимир Огризко; український соціолог та Директор фонду «Демократичні ініціативи» Ірина Бекешкіна; телеведуча «Часу новин: підсумки» на «5 каналі» Тетяна Даниленко, – обговорили низку політичних тем та питання ролі молоді в формуванні громадянського суспільства.

Окрім політики: ”Для політиків молодь – як презервативи. Використав і викинув», так прокоментував сучасних політиків . Олександр Солонтай – громадський та політичний експерт, член нацкомітету громадської кампанії «МОЛОДІЖНА ВАРТА: молодь за вами спостерігає!», говорили й про інші молодіжні проблеми, зокрема, про молодіжне житло, кредити для молодих родин, студентські гуртожитки, працевлаштування молоді: «В гуртожитках живуть чотириста з копійками тисяч студентів. Скільки квадратних метрів припадає на одного студента в гуртожитках? Я відповім: чотири! А яка санітарна норма на худобину? Шість квадратних метрів (!!!), не говорячи про те, що на людину – 12. Це ще один доказ, що в очах влади студент – не людина. Перший був в тому, що стипендія не дорівнює прожитковому мінімуму», – прокоментував проблеми молоді громадський діяч.

Гучними оплесками зустрічали учасники форуму і інших гостей Форуму: тележурналіста та учасницю журналістського руху «Стоп цензурі!» - Наталку Соколенко; Президента Центра вивчення та осмислення політичних дій (CERAP), редактора журналу Le Banquet – Ніколя Тензера; російського, білоруского та українського тележурналіста – Павла Шеремета;  журналіста і програміста Texty.org.ua – Анатолія Бондаренка; Президента Української асоціації студентського самоврядування – Лізу Щепетильникову; громадську активістку Коаліції громадських організацій та ініціатив “За вільну від тютюнового диму Україну” – Ганну Гопко.

Форуми ФМ 2012, які тривали з 10 по 17 жовтня 2012 року, закінчилися 17 жовтня у Києві, однак спілкування учасників та експертів триватиме ще довго, оскільки, як зазначив керівник і співзасновник ГО «Центр UA» та громадянського руху «ЧЕСНО» Олег Рибачук: «Якщо нас так багато, то ми можемо щось змінювати та власними силами впливати на своє майбутнє».

 

http://www.fm2012.org.ua/%D0%BA%D0%B8%D1%94%D0%B2%D0%BE-%D0%BC%D0%BE%D0%B3%D0%B8%D0%BB%D1%8F%D0%BD%D0%BA%D0%B0-%D0%BF%D1%80%D0%B8%D0%B9%D0%BD%D1%8F%D0%BB%D0%B0-%D1%84%D1%96%D0%BD%D0%B0%D0%BB%D1%8C%D0%BD%D0%B8%D0%B9-%D1%84/