"МОЛОДІЖНА ВАРТА"

Громадянська кампанія “Молодіжна варта”

Ми об'єднали зусилля в рамках кампанії громадянського контролю за виконанням політичними силами зобов'язань перед  українською молоддю на 2007-2012 роки.
Молодіжна варта

Президентські вибори: політики знову забули про молодь PDF Друкувати Електронна адреса
Написав Михайло Лебедь   
Середа, 02 грудня 2009 21:02
 
Для всіх кандидатів в Президенти проблеми молоді неактуальні. Про це, посилаючись на аналіз передвиборчих програм, заявив Олександр Солонтай, член Національного комітету всеукраїнської громадянської кампанії "МОЛОДІЖНА ВАРТА: молодь за вами спостерігає!"  під час засідання молодіжного відділення Центру соціально-консервативної політики (Україна) 25 листопада.

Як вже писала Неофіційна газета, Національний комітет кампанії днями проаналізував передвиборчі програми кандидатів у Президенти на предмет зобов’язань перед молоддю. Аналіз, зокрема, засвідчив відсутність нової та чіткої стратегії з молодіжної політики у більшості кандидатів у Президенти.

"З 18-ти претендентів на найвищу посаду тільки деякі оголосили окремі пункти, які стосуються винятково молоді, а в двох кандидатів у передвиборних програмах немає і натяку на молодіжну політику," - стверджує Олесандр Солонтай. А також зазначає, що такі передвиборні обіцянки щодо проблем молоді - це популізм, оскільки юридичних механізмів їх виконання у посади Президента немає.

"Наприклад, якщо ми візьмемо Януковича, то у нього є теза про соціальне житло. Але реалізація цього пункту одним лише Президентом неможлива. Вона ймовірна тільки в разі прийняття рішень органів місцевого самоврядування і за допомогою Верховної Ради," - підкресює молодіжний лідер, а також додає, що більшість програмних цілей кандидатів  знаходяться також у компетенції Кабінету Міністрів.

"Виникає відчуття, що кандидати в Президенти переплутали посади. Їм треба балотуватися в мери міст," - резюмує Олександр Солонтай, член Нацкомітету "МОЛОДІЖНОЇ ВАРТИ" та Голова Ради Старійшин ВМГО "Фундація регіональних ініціатив".

Як повідомлялося раніше, члени Національного комітету кампанії засвідчили, що більшість обіцянок стосуються або реформ у сфері освіти, або загальних тез щодо покращення рівня життя молоді. Причому загальною тенденцією для всіх кандидатів є відсутність механізмів реалізації взятих на себе зобов’язань. До того ж, більшість кандидатів не визначили часові рамки реалізації зазначених пунктів власних програм.

Наступним з доповіддю під час засідання на тему "Президентські вибори: роль молоді у передвиборчих перегонах" виступив член Нацкомітету "МОЛОДІЖНОЇ ВАРТИ" та керівної ради ВМГО "Студентська республіка" Павло Вікнянський. Він заявив, що в передвиборних штабах на інтереси молоді не зважають, бо вважається, що молодь у своїй переважній більшості не збирається брати участь у президентських виборах. І про це, мовляв, свідчать результати соціологічних досліджень та досвід попередніх виборів. "Всі розуміють, що це своєрідне похмілля після "помаранчевого" Майдану," - сказав він. Проте за прогнозами Павла Вікнянського, в недалекому майбутньому в Україні відбудеться кардинальна зміна влади. Молодіжний лідер також зауважив, що передвиборні стратегії кандидатів щодо молоді або взагалі відсутні, або зовсім примітивні - "скупимо всіх" або розвеселимо на концертах. Пригнічує, мовляв, і те, що, на відміну від минулих президентських перегонів, жоден кандидат не розгорнув мережі молодіжних штабів і не працював у напрямі створення широких коаліцій молодіжних організацій.

Активіст ВМГО "Фундація регіональних ініціатив" Олександр Безніс у своїй доповіді проаналізував діяльність молодіжних штабів кандидатів у Президенти на регіональному рівні. Згідно з результатами дослідження, заходи розважального, суспільно-корисного та партійного характеру, які проводять "молодіжки", збирають вкрай низьку кількість людей. За його словами, наймасовіший захід одного з кандидатів у Президенти - близько 50 чоловік. "Діяльність цих «молодіжок» взагалі непомітна на регіональному рівні, тобто якщо я, людина, інтегрована в суспільне життя, нічого не чув про ці заходи, відповідно, користі від них немає," - підсумував Олександр Безніс.

Голова "Інтернет Партії України" Дмитро Голубов присвятив свою доповідь темі використання мережі Інтернет у президентських виборах. "80% інтернет-бюджету просування кандидата в Президенти йде на банерну рекламу в Інтернеті, хоча вона є далеко не найефективнішою," - сказав він. За його словами, створення соціальної мережі і використання різних механізмів спілкування у всесвітній павутині принесли б передвиборчим штабам значно більше користі у боротьбі за електорат. З ним погодився і голова Кіровоградського обласного відділення "Інтернет Партії" Володимир Варещенко. Молодий політик також вважає, що, нехтуючи глобальною мережею, кандидати в Президенти не беруть до уваги величезний електоральний ресурс - молодь.

"Не стоїть питання, чи будуть політики використовувати соціальні мережі, чи ні. Питання - коли це відбудеться," - заявив керівник соціально-політичної інтернет-мережі "Політико" Дмитро Лисенко. Він зазначив, що західні політики активно використовують інтернет-ресурси для спілкування з електоратом.

"Молодь практично не бере участі у виборах, тому її інтереси не відображені в передвиборних програмах - це хоч і цинічна, але правда, яку потрібно визнати," - вважає член центрального проводу Української народної партії Борис Кушнірук. Він задався питанням, що можна зробити для поліпшення життя молодого українського покоління, зокрема, в плані вирішення проблеми іпотеки. "Без врегулювання великої кількості фундаментальних питань, серед яких і корупція, зробити нічого неможливо," - заявив політик.

Президент Центру соціально-консервативної політики (Україна) Юрій Ліпчевський навів приклад ефективного використання владою всесвітньої мережі Інтернет, коли кілька років тому одне з російських відомств перевели на електронну систему роботи. Внаслідок цього корупція, яка там процвітала, була практично повністю подолана. У зв'язку з цим Юрій Ліпчевський підтримав ідею електронного уряду, про яку говорять представники «Інтернет Партії». «Програми партій та кандидатів далеко не завжди корелюють з дійсністю, і тільки ми, виборці, можемо на них вплинути», - сказав президент Центру.

Як заявив начальник головного управління з фізичної культури та спорту Київської міської державної адміністрації Володимир Філіппов, висуванці від молоді, що приходять до влади, не йдуть до профільних комітетів, вважаючи за краще роботу, близьку до бюджетних фондів. "За всю історію діяльності нинішнього українського парламенту не було прийнято жодного рішення, яке б покращило життя молоді," - додав він.

Про необхідність сформувати нову політичну генерацію сказала Голова ВМГО "Народний альянс молоді" Ружена Волянська. На її думку, учасникам дискусії, так само як і всім громадянам України, слід підтримувати політичні сили та кандидатів не заради вигоди, а "із серцем". "Ми не повинні сидіти склавши руки і чекати - ми повинні доносити свою позицію," - вважає молодіжний лідер.

Перший заступник голови ВМГО "Батьківщина молода" Олег Куявський виступив на захист тих політичних сил, які не виконали свої передвиборчі обіцянки перед молоддю. Він підкреслив, що коли законопроект про студентське самоврядування перебував у Верховній Раді на обговоренні, ніякої спільної думки з боку молоді не було. І це при тому, що студентство активно виступало за його прийняття. "Я думаю, повинна бути консолідована позиція молоді, незалежно від політичних уподобань, наприклад, щодо соціального житла," - заявив молодий політик.

Представник "Руху середнього класу" Антоніна Єрмейчук запросила до співпраці всіх учасників зустрічі. "Те, що зараз для всіх 18-ти кандидатів у Президенти політика - це бізнес, а українці - це засіб досягнення цілей, по-моєму, очевидно. Наше завдання - змінити цю номенклатуру. Наше завдання - нові обличчя в політиці," - заявила громадський діяч.

 "Головна біда нашої країни - громадянська незрілість і політична безграмотність. Таким суспільством дуже просто керувати, чого ж ще очікувати від наших політиків," - звернувся до присутніх директор Відкритої педагогічної школи Сергій Вєтров. Експерт запропонував усім учасникам дискусії - молодим лідерам громадських і політичних рухів - об'єднати зусилля заради спільного проекту, яким міг би стати проект "Освіта країни". "Адже якщо ми підвищимо рівень освіченості і політичну грамотність, політики будуть змушені зважати на думку народу," - стверджує Сергій Вєтров.

Після нього взяв слово Голова громадської ініціативи "ВОЛЯ" та активіст кампанії "МОЛОДІЖНА ВАРТА"  Руслан Синельников, який зазначив, що громадськість тоді не впливає на представників влади, коли не тисне на них. І, мовляв, якщо так буде продовжуватись, то  населення країни залишиться тільки обслуговуючим персоналом для влади. На його думку, "потрібен новий план основи нашої, а не їх країни".

Голова молодіжного руху "Здорова Україна" Станіслав Липовський розповів присутнім, як його організація запропонувала українським політичним партіям реалізувати проект з охорони здоров'я дітей. "Усім політичним силам проект сподобався, але при цьому всі вони відмовилися взяти в ньому участь. Тому що їм вигідніше ставити свої передвиборчі білборди," - сказав молодіжний лідер.

Радник секретаря Національної молодіжної ради, продюсер Юліана Паксюткіна зазначила, що молоді не варто чекати допомоги ні від кого. Вона вважає, що головний спосіб знайти важелі впливу молоді на політику - навчитися заробляти гроші.

Студентський президент України Ірина Тищенко вважає кращим майданчиком для появи нових облич у політиці молодіжний консультаційно-дорадчий орган при державній структурі. В Молодіжній раду при мерові Одеси, де працює молода активістка, за її словами, є студенти і навіть школярі, які мають можливість отримувати досвід для майбутньої кар'єри в політиці.

Підбив підсумки віце-президент Центру соціально-консервативної політики (Україна) Петро Іванов: "Мені здається, дуже показово, що в нашій сьогоднішній зустрічі брали участь представники практично всіх політичних сил. Для того і було створено молодіжний майданчик Центру, щоб представники прогресивних молодіжних рухів без урахування політичних уподобань мали можливість поспілкуватися, знайти точки дотику і, об'єднавшись, працювати спільно."

Назар Тодоля, Неофіційна газета


У публікації використані матеріали Центру соціально-консервативної політики (Україна)

Фото - ВМГО "Студентська республіка"
Відео - "1+1" та "VideoNews"

ДОВІДКА:                                                                                        

"МОЛОДІЖНА ВАРТА: молодь за вами спостерігає!" – всеукраїнська громадянська кампанія, метою якої є моніторинг  та контроль за реалізацією  передвиборчих обіцянок, даних молоді політичними силами під час виборів до Верховної Ради. До складу Національного комітету "МОЛОДІЖНОЇ ВАРТИ" входять 10 позапартійних всеукраїнських молодіжних організацій та 2 об’єднання органів студентського самоврядування. А саме: ВМГО "Дебатна Академія", ВМГО "Молода Просвіта", Студентська Рада Києва, ВМГО "Молодіжний Націоналістичний Конгрес", ВМГО "Фундація Регіональних Ініціатив", ВМГО "Українська Асоціація Студентського Самоврядування", ВМГО "Колегія молодих управлінців та юристів", ВМГО "Спілка Ініціативної Молоді", Всеукраїнська Студентська Рада при Міністерстві освіти і науки, ВМГО "Українська Студентська Спілка", ВМГО "Молода Пора" та ВМГО "Студентська Республіка". До складу регіональних комітетів кампанії входять і інші місцеві позапартійні молодіжні, студентські та шкільні організації. Зокрема, до складу Київського регіонального комітету входять КМО ВМГО "Фундація Регіональних Ініціатив" та МО ВГО "ВАРТА". Стартувала всеукраїнська кампанія у 2007 році. Докладніше про "МОЛОДІЖНУ ВАРТУ" можна дізнатися на сайті http://mvarta.org.ua.

Із діяльністю "МОЛОДІЖНОЇ ВАРТИ" можна також  оглядово ознайомитись у статях Неофіційної газети "МОЛОДІЖНА ВАРТА підсумувала обіцянки кандидатів у Президенти", "Молодь перевірить виконання обіцянок столичних політиків ", "Молодь протестує: її хочуть позбавити права на стихійні мітинги", "Тютюнова політика Президента суперечить передвиборчим обіцянкам", "В Міносвіти засвідчили відміну скорочення держзамовлення на спеціалістів, магістрів та докторантів", "Випускникам вузів знову загрожують примусові відпрацювання", "Кіровоградська молодь вимагає від політиків виконання обіцянок", "Житомирська молодь збирається вплинути на політиків", "Майбутнє молодих сімей у сутінках - політики не поспішають виконувати свої обіцянки", "Міністр освіти підтримав ініціативу проти закріпачення студентів", "Більшість даних молоді передвиборчих обіцянок не були виконані" та "Олександр Солонтай: "Ми примусимо політиків звернути увагу на інтереси молоді".

Відео-ілюстрації:

 

 

 


 

Останнє оновлення ( Середа, 02 грудня 2009 21:22 )
 

Коментарі  

 
0 #3 Аня 2010-01-12 23:37 і слово таке є
 
 
0 #2 Аня 2010-01-12 23:35 хехм)
Володимир Красноголо - це називаєцця: я не мав до чого придертись..:)
 
 
0 #1 Володимир Красноголо 2010-01-03 11:07 В українській мові немає слова "молодіжна". Отже, ваша організація по-українському повинна мати назву "Молодечна варта". Чи ви ще в еСеСеСеРі продовжуєте жити? Нащо??
 

MVarta Facebook MySpace Twitter Google Bookmarks RSS Feed FM2012 
Групи Google

Підписатися на розсилку

МОЛОДІЖНОЇ ВАРТИ

Ел. пошта:
Відвідати цю групу

Наша княпочка

Банер
Follow us on Twitter

Останні підписанти

Підпишіть петицію
Kevinarref KevinarrefUP
StevSnuh StevSnuhAM
Lessmooro Lessmoorobt
EllBync EllByncKC
afenetlayegol ediujoziqt
ikocodu oangocatuvuyo
omunomiraoco enusowo
bwinexud igenebofuku
equtavaluqis axuaxeherug
uexazonagar ahenuva