"МОЛОДІЖНА ВАРТА"

Громадянська кампанія “Молодіжна варта”

Ми об'єднали зусилля в рамках кампанії громадянського контролю за виконанням політичними силами зобов'язань перед  українською молоддю на 2007-2012 роки.
Молодіжна варта Section Table Новини Влада побудує обіцяне ? Зростання видатків у 2,9 разів вже анонсовано!

Влада побудує обіцяне ? Зростання видатків у 2,9 разів вже анонсовано! PDF Друкувати Електронна адреса
Написав Олександр   
П'ятниця, 16 квітня 2010 14:01

 У четвер, 15 квітня 2010 р., у залі засідань Комітету ВРУ з питань регламенту відбувся круглий стіл «Ставка на молодь, як шлях до подолання економічної кризи». Метою заходу було обговорення конкретних пропозицій молоді щодо держбюджету у контексті житлової політики, вироблення і винесення пропозиції депутатам Верховної Ради України напередодні розгляду державного бюджету України на 2010 рік.

Круглий стіл був організований Громадянською кампанією «МОЛОДІЖНА ВАРТА: молодь за Вами спостерігає!», у рамках ініціативи «Влада будує обіцяне!» за підтримки народних депутатів. Круглий стіл базувався на необхідності активізації виконання передвиборчих зобов’язань щодо доступу молоді до житла та стимулювання будівництва, як однієї з базових галузей, які можуть витягнути українську економіку з кризи. Учасниками круглого столу стали народні депутати України, представники молодіжних організацій, представники та керівництво Фонду сприяння молодіжному житловому будівництву. Про захід були поінформовані ЗМІ, народні депутати України, які підписали звернення до уряду щодо житла, молодіжні організації, які підписали відкрите звернення до уряду, Комітети ВРУ з питань бюджету, освіти та науки, молоді та Українська Будівельна Асоціація.

У першому блоці круглого столу, який називався «Співпраця з народними депутатами  щодо розширення доступу молоді до житла» виступили - Андрій ПІНЧУК (народний депутат, Голова ВМГО «Союз молоді регіонів України») та Остап СЕМЕРАК (народний депутат, член Комітету Верховної ради з питань бюджету). Також присутні мали можливість ознайомитися з інформацією Міністерства фінансів та Міністерства економіки, яка надійшла у відповідь на депутатські звернення народного депутата України Миколи КОМАРА, що були направлені на його адресу Керівником громадського експертно-аналітичного центру Марією КРАВЧУК.           

Зокрема з листа першого заступника міністра фінансів України В.А. КОПИЛОВА випливає, що у проекті державного бюджету України на 2010 рік закладено наступні видатки:

- «забезпечення житлом окремих категорій громадян, які відповідно до законодавства мають право на його отримання, в тому числі шляхом надання державної підтримки для будівництва та придбання (в тому числі на умовах пайової участі) доступного житла» в обсязі -  1 млрд. 40 млн. грн. Це 52% від обсягів, заявлених Міністерством регіонального розвитку та будівництва;

- «надання пільгового довгострокового державного кредиту молодим сім'ям та одиноким молодим громадянам на будівництво (реконструкцію) та придбання житла» в обсязі 20,0 млн. грн., на ті самі потреби з Стабілізаційного фонду 50,0 млн. грн. та також з Стабілізаційного фонду на «збільшення статутного капіталу Державної спеціалізованої установи «Державний фонд сприяння молодіжному житловому будівництву» в обсязі 30,355 млн. грн. Це становить 100% від обсягів, заявлених Державним фондом сприяння молодіжному житловому будівництву;

- «часткова компенсація відсоткової ставки кредитів комерційних банків молодим сім'ям та одиноким молодим громадянам на будівництво (реконструкцію) та придбання житла» в обсязі 180,5 млн. грн. з урахуванням заборгованості за 2009 рік у обсязі 62,7 млн. грн. Це становить 100% від обсягів, заявлених Державним фондом сприяння молодіжному житловому будівництву.           

Таким чином, у проекті державного бюджету планується закласти 52% необхідної суми по програмах доступного житла загалом для населення та 100% коштів по програмах, які адмініструються молодіжним житловим фондом. Таким чином проект бюджету передбачає збільшення у 2,9 рази об’єму коштів, які спрямовуються на забезпечення молоді житлом.

Крім того, плануються кошти для придбання (будівництва) житла для державних службовців у сумі 80 млн. грн., вчених НАН України у сумі 14 млн. грн. та інвалідів-сліпих та інвалідів глухих у сумі 5 млн. грн. Таким чином, це ще 99 млн. грн. Щодо програми надання кредитів на будівництво (придбання) житла науково-педагогічних та педагогічних працівників Міністерства освіти та науки України, то цифри у бюджеті наразі з’ясовуються. Сума заявлених коштів МОН України та Фонду сприяння молодіжного житлового будівництва становить 95 млн. грн.Таким чином, просимо Вас, сприяти закладенню видатків у сумі 95 млн. грн. при підготовці державного бюджету на 2010 рік, для надання пільгових кредитів педагогічним та науково-педагогічним працівникам на будівництво і придбання житла.           

 Остап СЕМЕРАК також передав молоді проект Закону України про програму соціально-економічного розвитку України на 2010 рік («антикризова програма уряду»), зокрема для того, щоб молодь могла звірити свою лінію із загальною лінією уряду у контексті вже запланованих заходів. Учасники круглого столу мали можливість також поспілкуватися з новопризначеним керівництвом Державного Фонду сприяння молодіжного житлового будівництва, зокрема з Леонідом РИСУХІНИМ, головою правління Державної спеціалізованої фінансової установи "Державний фонд сприяння молодіжному житловому будівництву". Спілкування пройшло у форматі знайомства та обговорення можливостей розширення інструментів та діючих програм. Голова фонду висловив підтримку ініціативи молоді і бажання на далі розвивати діалог не відкидаючи і безпосередню співпрацю.  

Свої думки висловили і ряд представників молодіжних організацій: Євгенія МАЛИХ (член Національного комітету ГК «МОЛОДІЖНА ВАРТА» від ВМГО «Фундація регіональних ініціатив»), Юрій БУКАРЕВ (Студентський патруль країни «СПеКа»), Руслан СИНЕЛЬНИКОВ (Молодіжний ресурсний центр), Євген ДОНЕЦЬ (Студентська рада КНУБА), Артем КАРЯВКА (координатор Технічної Еліти України), Олег КУЯВСЬКИЙ (Помічник народного депутата Євгена СУСЛОВА, перший заступник голови ВМГО «Батьківщина молода») та ін., а також модератор круглого столу Олександр СОЛОНТАЙ (ГК «МОЛОДІЖНА ВАРТА»)

По завершенню круглого столу відбулося робоче обговорення, зокрема щодо впровадження рекомендацій круглого столу:

- звернутися до Бюджетного комітету України щодо проведення обговорення проекту державного бюджету України щодо житлової політики в Україні на 2010 рік, орієнтовно 27 квітня 2010 р.;

- провести обговорення з народними депутатами України та Комітетом ВРУ з питань освіти та науки щодо надання пільгових кредитів педагогічним та науково-педагогічним працівникам на будівництво і придбання житла, орієнтовно 27-29 квітня 2010 р.;

- молодіжним організаціям направити пропозиції до ВРУ щодо програми соціально-економічного розвитку України на 2010 рік («антикризова програма уряду»);

- провести обговорення розширення інструментів вирішення житлової проблеми, зокрема у контексті залучення молоді до самостійного вирішення проблем, використання досвіду молодіжного житлово-кооперативного руху, досвіду Асоціації «Укрмолодьжитло», регіонів тощо;

- провести зустріч з керівництвом Міністерства регіонального будівництва та розвитку, а також Державної іпотечної установи, до кінця квітня 2010 року;

- молодіжним організаціям оприлюднити підсумки круглого столу та розробити подальший план заходів ініціативи «Влада будує обіцяне» громадянської кампанії МВАРТА, у тому числі інформаційно-аналітичного характеру, масових молодіжних акцій та проектів. 

З усіх питань щодо круглого столу та додаткової інформації, звертайтеся:

Євгенія Малих, info@mvarta.org.uaТел. +38 093 388 33 66, +38 050 372 51 00  

Останнє оновлення ( П'ятниця, 16 квітня 2010 21:50 )
 

MVarta Facebook MySpace Twitter Google Bookmarks RSS Feed FM2012 
Групи Google

Підписатися на розсилку

МОЛОДІЖНОЇ ВАРТИ

Ел. пошта:
Відвідати цю групу

Наша княпочка

Банер
Follow us on Twitter

Останні підписанти

Підпишіть петицію
Kevinarref KevinarrefUP
StevSnuh StevSnuhAM
Lessmooro Lessmoorobt
EllBync EllByncKC
afenetlayegol ediujoziqt
ikocodu oangocatuvuyo
omunomiraoco enusowo
bwinexud igenebofuku
equtavaluqis axuaxeherug
uexazonagar ahenuva