"МОЛОДІЖНА ВАРТА"

Громадянська кампанія “Молодіжна варта”

Ми об'єднали зусилля в рамках кампанії громадянського контролю за виконанням політичними силами зобов'язань перед  українською молоддю на 2007-2012 роки.
Молодіжна варта Section Table Новини Євгенія Малих: тютюнова політика Президента суперечить передвиборчим обіцянкам

Євгенія Малих: тютюнова політика Президента суперечить передвиборчим обіцянкам PDF Друкувати Електронна адреса
Написав Назар Тодля, Неофіційна газета   
Четвер, 12 листопада 2009 16:00
 
Рішення Президента України ветувати Закон про підвищення акцизів на тютюн та тютюнові вироби суперечить передвиборчим обіцянкам його політичної сили. Про це 12 листопада під час прес-конференції в Inter Media Consulting заявила Євгенія Малих, член Національного комітету громадянської кампанії "МОЛОДІЖНА ВАРТА: Молодь за вами спостерігає!"

Молодіжний лідер наголосила, що в 2007 році Віктор Ющенко з біл-бордів агітував голосувати за блок "Наша Україна - Народна Самооборона", в передвиборчій програмі якого було зазначено, що НУНС посилить відповідальність за продаж спиртного та цигарок.

"Там було конкретно сказано про те, що вони збираються зупинити алкоголізм, дитяче куріння, заборонити масову рекламу тютюнових та алкогольних виробів, а також посилити відповідальність за продаж спиртного та цигарок," - заявила Євгенія Малих.

На її думку, Віктор Ющенко мав би сконцентрувати увагу на програмі своєї політичної сили та робити кроки назустріч виконанню цієї програми. "А зараз ми бачимо, що немає ніяких законодавчих ініціатив від нього, а інші законодавчі ініціативи просто блокуються", - наголосила громадський діяч.

Нагадуємо, що 11 листопада Президент повернув до Верховної Ради закон "Про ставки акцизного збору на тютюнові вироби", який мав підвищити ставки акцизного збору до 36%.

"Підняття цін робить сигарети не такими доступними, що, у свою чергу, говорить про здоров'я дітей. А про це, у свою чергу, кілька разів згадується в передвиборчій програмі НУ-НС", - зауважила Євгенія Малих.

Здивування рішенням Віктора Ющенка під час прес-конференції висловив і Голова Національної ради з питань охорони здоров’я при Президентові України Микола Поліщук, який нагадав, що ще в 2007 році на Всеукраїнському форумі "Здоров`я нації" Гарант Конституції проголошував "Сім ініціатив оздоровлення нації".

"Першою з них було зменшення шкідливого впливу паління на здоров`я населення", - наголосив Микола Поліщук.

За його словами, ціна на сигарети для людей має надзвичайно велике значення, адже за рахунок цих заходів в Україні за 4 роки вдалося зменшити кількість тих, хто палить, на 10% - до 31%, що становить більш ніж мільйон громадян.

"Ніхто не має права на те, щоб збільшувати можливість захворюваності і вимирання нації. Підвищення акцизу на тютюн дозволяє нам зменшити кількість тих, хто курить, а значить, і кількість захворюваності і смертності людей", - підкреслив Голова Національної ради з питань охорони здоров’я.

При цьому він зауважив, що ветування цього закону не відповідає нормам і принципам євроінтеграції України, "оскільки вся Європа сьогодні бореться за те, щоб повітря було чистим від тютюнового диму".

Присутній на прес-конференції заступник Голови Комітету Верховної Ради з питань бюджету Олег Ляшко звернув увагу на 4 головні пункти, які є в пропозиціях Вітора Ющенка щодо ветування цього закону.

"По-перше, він вважає, що підвищення акцизів на тютюн призведе до збільшення контрабанди сигарет, друге - скорочення обсягів виробництва, третє - зменшення надходжень до бюджету, і четверте - звільнення працівників," - заявив заступник Голови Комітету, додавши, що всі ці аргументації є необґрунтованими і не витримують жодної критики.

До того ж, відзначив Олег Ляшко, така ж мотивація звучала у зверненнях тютюнових компаній, але до них ніхто не прислухався окрім Президента.

"За моєю інформацією, за ветування цього закону на рахунки структур, які проводять виборчу кампанію кандидата в Президенти України Ющенка, перераховано 5 мільйонів дол. США," - стверджує народний депутат Блоку Юлії Тимошенко.

Так, зокрема, щодо контрабанди, то у офіційних відповідях Держмитслужби і СБУ йдеться, що фактів контрабандного ввезення в Україну тютюнових виборів в цьому році не фіксувалося, натомість зафіксовано 1700 фактів незаконного вивезення тютюнових виробів, що свідчить про те, що в Україні найнижчі ціни.

Також Олег Ляшко підкреслив, що виробництво сигарет у 2009 році в порівнянні із 2008 роком справді скоротилося, але лише на 11%, тоді як промисловість впала на 30%. І що головне - падає споживання цигарок, тобто люди стають менше курити, додав депутат.

Щодо зменшень надходжень до бюджету, то таку мотивацію Віктора Ющенка парламентарій вважає цинізмом.

"За січень-жовтень 2008 року держбюджет від акцизів на тютюн та тютюнові вироби отримав 2 млрд. 732 млн. грн. За січень-жовтень 2009 року - 7 млрд. 8 млн. грн. Це при тому, що підвищені акцизи розпочали діяти із травня 2009 року," - повідомив Олег Ляшко, зазначивши, що гроші від підвищення акцизів заплановано направити на ліквідацію наслідків повені у Західній Україні, утримання закордонних представництв та фінансування Міністерства оборони.

Економічний експерт, екс-заступник Міністра економіки Володимир Рябошлик вважає, що ті служби, які готували для Президента рішення застосувати вето на закон про підвищення тютюнових акцизів, ввели главу держави в оману. За його словами, подібні дії "не стикуються з позицією Президента щодо європейської інтеграції".

"Після всіх розмов і різних громадських заходів, які проти ветування цього закону, це відкриє йому очі. Він розбереться в ситуації і все-таки підпише закон. Я в цьому впевнений", - підсумував екс-заступник Міністра економіки.


Коментар Коаліції громадських організацій та ініціатив "За вільну від тютюнового диму Україну":
Рішення Президента України про вето на підвищення тютюнових акцизів суперечить його попереднім заявам про оздоровлення нації та євроінтеграцію України

Президент України Віктор Ющенко 11 листопада 2009 року наклав вето на прийнятий Верховною Радою України 22 жовтня Закон України "Про ставки акцизного збору на тютюнові вироби". Це рішення президента викликає великий подив, бо є несумісним з проголошеним ним курсом на оздоровлення нації та євроінтеграцію України.

13 серпня 2007 року на Всеукраїнському форумі "Здорова нація" Віктор Ющенко проголосив "Сім ініціатив Президента України з покращення здоров'я українського народу" Першою з цих ініціатив було "зменшення шкідливого впливу тютюнопаління на здоров'я населення". Для досягнення цієї мети пропонувалося здійснити комплекс заходів, першим з яких було: "Збільшити акцизні податки на тютюнові вироби і використовувати додаткові доходи бюджету для фінансування заходів із сприяння поліпшенню здоров’я населення".

У 2008-2009 роках стратегію збільшення тютюнових акцизів було втілено в життя. Ставки акцизів в Україні суттєво підвищилися у вересні 2008 та у травні 2009 року. Це підвищення збільшило доходи державного бюджету від тютюнових акцизів: з листопада 2008 по жовтень 2009 року бюджет отримав 8 мільярдів гривень у порівнянні з 3 млрд. гривень за аналогічний період рік тому. За цей період виробництво сигарет в Україні зменшилося з 131 до 116 млрд. штук, тобто на лише на 11%, тоді як загальне падіння промислового виробництва в Україні за цей час перевищує 30%. Реальна динаміка надходжень до бюджету повністю спростовує всі прогнози тютюнової індустрії про те, що збільшення ставок акцизу нібито призводить до такого зменшення виробництва, що надходження до бюджету скорочуються.

Що стосується зауваження Президента про те, що скорочення виробництва тютюнових виробів може спричинити вивільнення працівників галузі, то факти знов таки не підтверджують цю думку. В 2000-2008 роках виробництво сигарет в Україні зросло з 59 млрд. до 130 млрд. штук, а кількість зайнятих на тютюнових фабриках за цей час, за даними Держкомстату, зменшилося з 6156 до 4139 людей.

Зазначене зменшення виробництва сигарет було, в першу чергу, зумовлено зменшенням споживання сигарет в Україні. Рівень споживання сигарет майже повністю визначається поширеністю щоденного куріння. За даними двох репрезентативних опитувань з однаковими формулюваннями питань, проведених в Україні серед людей 18 років і старше Київським міжнародним інститутом соціології у травні 2009 року (2000 респондентів) та жовтні 2009 року (1997 респондентів), частка людей, які сказали, що вони курять щодня, зменшилася з 27,0% до 24,8%.

У своїх пропозиціях до законопроекту Президент оперує даними про ціни та акцизи лише у Російській Федерації, причому ігноруючи той факт, що 6 листопада 2009 року Державна Дума РФ схвалила у першому читанні законопроект про підвищення з 1 січня 2010 року ставок акцизного збору на сигарети на 30%. Така орієнтація виключно на Росію є досить дивною, враховуючи численні заяви Президента про інтеграцію України до Європейського Союзу.

Рада Європейського Союзу 10 листопада 2009 року також ухвалила угоду про реформу тютюнових акцизів, яка передбачає збільшення мінімальної ставки акцизу на пачку з 20 сигарет з 1,28 євро (= 15,4 гривні) до 1,8 євро (= 21,6 гривні). В Україні зараз ця ставка для сигарет з фільтром та без фільтру дорівнює лише відповідно 1 та 2 гривні. Дуже важливим є також показник частки податків у ціні сигарет, тобто яку частку ціни держава дозволяє взяти виробникам, а яку частку бере у вигляді акцизу для наповнення державного бюджету. Ця частка має бути приблизно однаковою в усіх країнах, незалежно від їх економічного розвитку. Рада ЄС визначила, що частка акцизу у ціні сигарет, яка в країнах ЄС зараз становить не менше 57%, має зрости до 60%. В Україні частка акцизу у сигаретах середньої вартості зараз складає 38%, а якщо б Президент підписав законопроект, то вона зросла б до 50%, що все одно менше мінімального рівня ЄС.

Викликає подив, що Президент намагається зупинити процес наближення системи акцизного оподаткування України до норм Європейського Союзу. Це особливо дивно, враховуючи те, що протягом 2009 року ставки тютюнових акцизів суттєво зросли у США, Литві, Білорусі, Ізраїлі та інших країнах. Лише за кілька останніх місяців про свої наміри підвищити ставки тютюнових акцизів заявили уряди таких країн як Росія, Молдова, Грузія, Казахстан, Болгарія, Австралія, Латвія та Естонія. Зазначимо, що підвищення ставок акцизного збору в усіх країнах підтримує Міжнародний валютний фонд, наприклад, у Молдові зростання ставки акцизу на сигарети було однією з умов надання позики МВФ цій країні.

Коаліція громадських організацій та ініціатив "За вільну від тютюнового диму Україну" закликає Верховну Раду України проявити наполегливість у своєму рішенні забезпечити зростання доходів державного бюджету, зменшити поширеність куріння та наблизити податкову систему України до норм Європейського Союзу і якнайскоріше знову розглянути законопроект про підвищення ставок акцизного збору на тютюнові вироби.
 
 
 
 
 

ДОВІДКА:

Коаліцію громадських організацій та ініціатив "За вільну від тютюнового диму Україну" було створено у вересні 2000 року. Вона об’єднує понад 50 громадських організацій з різних областей України. Доклдніше про Коаліцію читайте тут - http://adic.org.ua/coalition/part

"МОЛОДІЖНА ВАРТА: молодь за вами спостерігає!" – всеукраїнська громадянська кампанія, метою якої є моніторинг  та контроль за реалізацією  передвиборчих обіцянок, даних молоді політичними силами під час виборів до Верховної Ради. До складу Національного комітету "МОЛОДІЖНОЇ ВАРТИ" входять 10 позапартійних всеукраїнських молодіжних організацій та 2 об’єднання органів студентського самоврядування. А саме: ВМГО "Дебатна Академія", ВМГО "Молода Просвіта", Студентська Рада Києва, ВМГО "Молодіжний Націоналістичний Конгрес", ВМГО "Фундація Регіональних Ініціатив", ВМГО "Українська Асоціація Студентського Самоврядування", ВМГО "Колегія молодих управлінців та юристів", ВМГО "Спілка Ініціативної Молоді", Всеукраїнська Студентська Рада при Міністерстві освіти і науки, ВМГО "Українська Студентська Спілка", ВМГО "Молода Пора" та ВМГО "Студентська Республіка". До складу регіональних комітетів кампанії входять і інші місцеві позапартійні молодіжні, студентські та шкільні організації. Стартувала всеукраїнська кампанія у 2007 році. Докладніше про "МОЛОДІЖНУ ВАРТУ" можна дізнатися на сайті http://mvarta.org.ua.

Із діяльністю "МОЛОДІЖНОЇ ВАРТИ" можна також  оглядово ознайомитись у статях "Молодь протестує: її хочуть позбавити права на стихійні мітинги", "Тютюнова політика Президента суперечить передвиборчим обіцянкам", "В Міносвіти засвідчили відміну скорочення держзамовлення на спеціалістів, магістрів та докторантів", "Випускникам вузів знову загрожують примусові відпрацювання", "Кіровоградська молодь вимагає від політиків виконання обіцянок", "Житомирська молодь збирається вплинути на політиків", "Майбутнє молодих сімей у сутінках - політики не поспішають виконувати свої обіцянки", "Міністр освіти підтримав ініціативу проти закріпачення студентів", "Більшість даних молоді передвиборчих обіцянок не були виконані" та "Олександр Солонтай: "Ми примусимо політиків звернути увагу на інтереси молоді".

Відео-ілюстрація:

 

 

Останнє оновлення ( Четвер, 26 листопада 2009 19:46 )
 

Коментарі  

 
0 #1 сайт Ляшко 2011-01-08 15:42 Враховуючи згадування Олега Ляшко в данній статті, хочеться проінформувати про початок роботи неофіційного сайту підтримки Ляшко
 

MVarta Facebook MySpace Twitter Google Bookmarks RSS Feed FM2012 
Групи Google

Підписатися на розсилку

МОЛОДІЖНОЇ ВАРТИ

Ел. пошта:
Відвідати цю групу

Наша княпочка

Банер
Follow us on Twitter

Останні підписанти

Підпишіть петицію
Kevinarref KevinarrefUP
StevSnuh StevSnuhAM
Lessmooro Lessmoorobt
EllBync EllByncKC
afenetlayegol ediujoziqt
ikocodu oangocatuvuyo
omunomiraoco enusowo
bwinexud igenebofuku
equtavaluqis axuaxeherug
uexazonagar ahenuva